Food Industry: sectoroverzicht

Voedingsindustrie: bron van welvaart voor België

Food Industry is het tijdschrift dat zich richt zich tot de Belgische voedingsindustrie. Met de slogan “Small country. Great food” profileert deze sector zich in België. Het is de  zin waarmee het merk Food.be de kwaliteit, diversiteit en innovatie van Belgische voeding promoot.  België  is immers het land van de voeding. De voedingsindustrie is de onbetwiste sterkhouder binnen de Belgische industrie. Door haar groei neemt de voedingsindustrie een steeds groter aandeel van de omzet, tewerkstelling, uitvoer en investeringen voor haar rekening.

Evolutie omzet voedingsindustrie

De omzet van de voedingsindustrie groeide in 2017 met 5,1% tot 52,6 miljard euro. Hiermee versnelt de groei, die sinds 2009 aanhoudt (met een kleine dip in 2014), opnieuw. Dit mooie resulaat is te danken aan de export. De verwerkende industrie slaagt er eindelijk in terug aan te knopen met de groei na 5 jaar van aanhoudende achteruitgang van de omzet. Ook in vergelijking met de buurlanden doet de Belgische voedingsindustrie het duidelijk beter. Sinds 2013 zien we wel dat de Nederlandse voedingsindustrie een inhaalbeweging aan het maken is.

Werkgelegenheid in de voedingsindustrie

De voedingsindustrie is de grootste industriële werkgever van het land en telt 88.439 arbeidsplaatsen. Bijna 1 op de 5 jobs in de verwerkende industrie is een job in de voedingsindustrie. De voedingsindustrie is ook de enige industriële sector die er de laatste 10 jaar in geslaagd is om het aantal arbeidsplaatsen op peil te houden.

Export

Belgische voedingsproducten staan wereldwijd bekend om hun kwaliteit, diversiteit en innovatie. Export is de motor van de groei voor de Belgische voedingsindustrie. Sinds 2005 nam de omzet op buitenlandse markten met 62,5% toe. De Belgische voedingsindustrie zet met Food.be ook in de toekomst volop in op export. In 2015 exporteerde België voor 23,9 miljard euro aan voeding en dranken.

Bedrijven

De voedingsindustrie is een kmo-sector: 96% van de werkgevers telt minder dan 100 werknemers. Met 4.452 werkgevers vertegenwoordigt de voedingsindustrie bijna één derde van de werkgevers in de verwerkende industrie. Een stabiele werkgelegenheid, investeringen en schaalvergroting zorgen ervoor dat Belgische voedingsbedrijven overeind kunnen blijven in een uiterst competitieve internationale omgeving.

Bron: Fevia

Koekjes uit de westhoek (poppies)